Steaua și-a propus să acorde o mai mare atenție Centrului de Copii și Juniori, după ce italianul Massimo Pedrazzini a fost numit director tehnic la clubul din Ghencea. Fostul secund al lui Walter Zenga a explicat pentru www.prosport.ro cum va decurge selecția de luna viitoare și planurile pe care le are pentru Academia Stelei.
Domnule Pedrazzini, ați anunțat o preselecție la Steaua pentru copii și juniori, se pun bazele unei noi Academii? Nu, vechea Academie nu s-a închis, doar a fost micșorat numărul grupelor. În momentul de față am rămas cu 6 echipe de copii și juniori la Steaua. Am hotărât împreună cu Ion Toma să facem o preselecție pentru luna viitoare, când școlile dau vacanță.
Ce amănunte ne puteți da despre această preselecție? Se va desfășura în perioada 4-7 februarie, la stadionul Steaua, de la ora 15:00. Fiecare copil e rugat să vină cu propriul echipament. Sperăm să vină mulți copii, însă părinții să nu-și imagineze că va fi ca la grădiniță. Nu va fi acceptat oricine! Vor avea loc niște meciuri și noi vom opri numai acei copii care au calități. În funcție de ce vom descoperi, vom vedea dacă mărim numărul grupelor la Academie. Căutăm talente la copiii născuți între 2003 și 2008.
Și cine se va pronunța asupra acestor calități? Eu și ceilalți antrenori. Reghecampf nu, pentru că oricum va fi plecat în Spania și nu are legătură cu acest proiect. Până să vin în România cu Walter Zenga, eu am lucrat 10 ani la centrul de copii al lui Inter Milano.
Care va fi targetul, atingerea unor performanțe la nivelul junioratului sau promovarea unui tânăr la echipa mare?\ Țelul nostru e formarea fotbalistului, nu neapărat să obținem nu știu ce rezultate la categoriile lor de vârstă. Vrem să ne mândrim cu faptul că propunem jucători echipei mari. Dacă vom avea vreun copil talentat, sunt sigur că antrenorul Stelei îl va lua în lot.
Veți aduce antrenori noi, vor fi angajate în acest proiect și fostele glorii? Nu, vom merge pe mâna antrenorilor pe care îi avem. Ei au dus greul atunci când Academia și-a redus capacitatea, nu au plecat de aici. Ne vom baza în continuare pe: Ion Toma, Corneliu Ionescu, Alin Dumitru, Roman Iordan, Remus Ivănescu și Costel Dumitru.
Toate echipele de juniori vor respecta sistemul tactic al echipei mari? Există o anumită metodologie, dar cel puțin cu doi ani înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, ar fi indicat să respectăm sistemul echipei mari. Oricum vom avea o relație strânsă cu cei de acolo, le vom cere sfatul dacă e necesar.
În trecut au existat destule probleme la Steaua. O grupă de copii n-a avut bani să meargă la Cluj pentru finala pe țară. Vom mai întâlni astfel de cazuri? Nu știu despre acest incident, eram probabil plecat din țară. Însă noi avem sprijinul conducerii și în funcție de nevoile pe care le vom avea, vom cere ajutor financiar. Nu cred că vor fi probleme.
În 2010 s-a ales praful de Academia Stelei
Gigi Becali a decis să închidă Academia Stelei în 2010 deoarece cheltuielile se ridicau la aproape un milion de euro pe an, iar centrul nu promova niciun copil de valoare. De atunci, Steaua mizează pe 6 grupe de copii și juniori, doar pentru a respecta Regulamentul licențierii. „Steaua a desființat Academia care era bine concepută doar pentru că cineva i-a spus lui Gigi Becali că se cheltuiește un milion de euro și nu e randament. De ce? Pentru că a avut interes cine a făcut treaba asta, ca să își aducă jucători din străinătate și să-i vândă aici prin țara noastră. Cu banii care s-au dat pe Varela (n.r. 1 milion de euro) se putea susține trei ani un centru de copii”, spunea Mircea Sandu, de curând.
Nicio campioană la grupele steliste
Anul trecut, Steaua nu a reușit să câștige niciun titlu național la nivel de copii și juniori. Unele grupe au ajuns în finală, dar tinerii de la Academia lui Hagi au ridicat Cupa. Totuși, steliștii au mari așteptări de la grupa 1997, unde băieții joacă de doi ani împreună. Robert Vâlceanu e unul dintre cei mai vechi componenți ai echipei și a fost prezent și cu echipa lui Reghecampf în primul cantonament din Spania.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER